Подготви:  Ивана Иванова

Да воспоставиме две работи веднаш:

Прва, пандемијата на коронавирусот е глобална трагедија која веќе не чинеше премногу животи и создава економско уништување.

Втора, ако имате среќа, се уште сте плаќани за да извршите работа – работа која, за основачи, тимови за маркетинг и продажба, значи поврзување со купувачи за време на ужасна здравствена криза и рецесија.

Развојната банка на Северна Македонија АД Скопје распишува Јавен повик за поднесување на апликации за директна финансиска поддршка на трговски друштва и трговци поединци регистрирани во Република Северна Македонија од Посебниот кредитен фонд, како дел од мерките донесени од Владата за надминување на состојбите кои ги предизвика ширењето на вирусот Ковид-19.

Во продолжение пренесуваме краток преглед на повикот.

Подготви:  Ивана Иванова

Естонија објави дека е подготвена да ги сподели своите алатки за дигитално образование за да ги поддржи едукативните системи на другите земји за време на кризата со коронавирусот.

Иницијативата е поддржана од Старт-ап Естонија и е коорганизирана со Министерството за образование и истражување на Естонија, Естонскиот сојуз на образовни технолози, Едукативниот фонд за добри дела, Innove (центар за едукативна компетенција), Фондацијата за информациона технологија за образование и Едукативна нација. Од 16 Март, сите училишни згради во Естонија се затворени, а предавањето и учењето се целосно онлајн.

Лавови, тигри и мечки… слики, скулптури и дигитална уметност! Децата можат да го продолжат своето учење со „посета“ на музеи, уметнички галерии, зоолошки градини или аквариуми преку Интернет од удобноста на нивните домови. Виртуелните тури, експонати и активности овозможуваат можности за учење за уметноста и културата, животните, историјата и многу повеќе.

 Подготвил: Ивана Иванова

Во последните неколку дена, целиот свет се соочува со закана по човечкиот вид. Соочувањето со оваа здравствена криза бара голема свест кај сите за нејзината сериозност. Новиот корона вирус со себе донесе недостаток на материјали, особено медицински, па поради тоа се појави широк спектар на иницијативи низ целиот свет со цел да се одговори на овие предизвици. Заедницата за 3D печатење е во центарот на истите. Потребните предмети можат да бидат дизајнирани преку 3D печатење, и можат да помогнат полесно да се соочиме со оваа криза. Употребувајќи 3D принтер и користејќи STL датотека, може да се произведат повеќе од потребните добра. 

Новинарите на Тајмс за високото образование ги именуваа академиците и администраторите кои ја формираа дебатата во изминатите 12 месеци.

Ова се неколку професори од листата.