Нашиот свет неодамна достигна висок интензитет на иновации на глобално ниво, правејќи го светот подобар за сите нас. Но, дали ова ќе продолжи или панемијата на коронавирусите ќе ги замрзне иновациите, финансиите и ќе го забави напредокот на човештвото?! Изданието на Глобалниот индекс на иновации во 2020 година, се осврнува на ова итно прашање и открива дека парите за финансирање на иновативни потфати пресушуваат. Влијанието на овој недостиг ќе биде нерамномерно, а ефектите повеќе ги чувствуваат младите претпријатија, истражувачките центри и старт-апите во економиите во развој кои и без ова се соочуваат со недостаток на финансирање за иновации.

Сепак, секоја криза може да донесе креативно нарушување и нови можности. Пандемијата covid-19 веќе доведе до нови меѓународни истражувачки соработки и стимулираше интерес за иновативни решенија во здравствената заштита, теле-работата, образованието. е-трговија, мобилност и многу повеќе.

Во индексот 2020 исто така е претставено годишно рангирање на нациите засновано врз 80 индикатори за иновации. На врвот сè уште се развиените економии со Швајцарија, Шведска и САД, проследени со Велика Британија и Холандија. Кина е исклучок и сè уште е единствената економија со среден приход во топ 30 на индексот, рангирана на 14-то, втора година по ред.

Географијата на иновации продолжува да се насочува кон Азија и за прв пат втора азиска економија е Република Кореја која влегува во првите 10 заедно со Сингапур, кој беше во првите 10 во последната деценија. Четири земји забележаа најзначаен напредок во рангирањето на иновациите во текот на изминатите 10 години: Кина, Виетнам, Индија и Филипини. Најиновативни економии во регионот на Северна Африка и Западна Азија се: Израел, Кипар и Обединетите Арапски Емирати. Регионот на Латинска Америка и Карибите е предводен од Чиле, Мексико и Костарика. На врвот на рангирањето за економиите со среден приход се Кина, Малезија и Бугарија. Танзанија, Руанда и Непал.

Нивоата на иновации честопати го одразуваат економскиот развој, при што развиените земји обично имаат повисоки нивоа на иновации. Сепак, оваа година има 25 земји кои имаат подобар успех во иновациите во однос на нивниот развој, вклучувајќи ги Грузија, Јамајка, Тајланд, Мароко и Јужна Африка.

Африканскиот континент расте во однос на иновациите со 25 економии идентификувани како иновативни лидери од субсахарска Африка, додека Јужна Африка, Кенија и Руанда се на врвот на оваа листа. Во Латинска Америка и Карибите, Јамајка и Костарика водат, надминувајќи ги другите. 

Иновациите не варираат само меѓу народите, а исто така се концентрираат во избрани градови и региони. Индексот 2020 ги идентификува најдобрите 100 географски иновативни кластери во светот. Токио Јокохама е врвниот кластер, следен од Шенжен, Хонг Конг, Гвангжу, Сеул, Пекинг и Сан Хозе, Сан Франциско, попознат како Силиконска долина, САД продолжуваат да бидат домаќини на најголем број иновативни региони или 25, следени од Кина, Германија и Јапонија. Шест економии со среден приход имаат иновативни региони во првите 100 кластери: Бразил, Кина, Индија, Иран, Турција и Руската Федерација.

Бидејќи светот се соочува со неизвесност поврзана со глобалната пандемија, поддршката треба да се прошири надвор од здравствениот сектор и владините инвестиции за иновации треба да ги надоместат сите моментални загуби на финансии од приватниот сектор. Глобалниот индекс на иновациите 2020 ги повикуваат политичките и бизнис лидери да ги поддржат иновативните активности во корист на сите.

Глобалниот индекс на иновациите 2020 можете да го превземете на следниот ЛИНК.