Скопје, 27.09.2023 — Во свечена атмосфера, на 27 септември 2023 година, Центарот за управување со знаење (КСМ) организираше завршен настан за проектот „Газели“,кој беше дел од програмата Interreg BalkanMed. Овој настан беше резултат на осуммесечна интензивна работа и соработка со иноватори и претприемачи од Северна Македонија и други земји од балканскиот регион.

 

Проектот „Газели“ координиран од Стопанската комора на Атина и имплементиран во Северна Македонија од Центарот за управување со знаење имаше за цел да го поддржи и поттикне претприемачкиот дух и иновативноста во регионот. Преку овој проект, повеќе од 40 стартапи, меѓу кои речиси 10 од Северна Македонија, добија поддршка и ресурси за развивање на нивните идеи и проекти.

На настанот, кој се одржа во Скопје, присутните имаа можност да се запознаат со иновативните компании и проекти кои произлегоа од проектот „Газели“. Pitching сесиите им дадоа на претприемачите можност да ја споделат својата визија и да ја претстават својата работа пред потенцијалните инвеститори од земјата и 6 инвеститори и поддржувачи на стартап компании од регионот и САД, кои ни се придружија на онлајн сесија.

Поединечно, секој стартап имаше 10 минути да ги претстави своите проекти, идеи и иновации. Овие компании беа:

  • Edulactica - Иновативен партнер и партнерска платформа за усогласеност со регулативата.
    Најдобар онлајн асистент - 3-во-1 платформа за образование, кариера и вработување за лица со посебни потреби.
  • ECGalert - Софистицирана виртуелна интелигенција за ЕКГ предупредувања.
  • CarbCoin - Дигитален маркетинг за зголемување на продажбата и создавање односи со клиентите
  • FIXIGO (fifigo.io) - Универзална самоодржлива платформа за поврзување на компаниите со потребните податоци.
  • Мирјана Јосифовска - Специјализирано продукциско студио за одржлив дизајн и производство.

Овој настан беше доказ за успешна соработка, иновативност и несомнена определба на претприемачите од балканскиот регион. Целта не беше само да се слават достигнувањата, туку и да се создаде можност овие иновативни проекти да се подигнат на следното ниво на развој.

Центарот за управување со знаење (КСМ) продолжува со својата мисија за подобрување и унапредување на процесите за управување со знаење во регионот, преку различни активности и соработка со граѓанскиот сектор, државата и профитниот сектор.